Cançons amb gust de sal (Havaneres i canço marinera…)

Publicado el marzo 3, 2019

TONI SUBIRANA

i Els Sonsos

presenten

Cançons amb gust de sal (Havaneres i canço marinera…)

Toni Subirana i Els Sonsos
Toni Subirana i Els Sonsos

Escoltar havanera “Camí de ronda”  (Lletra: Miquel Lluís Muntané – Música: Toni Subirana)

Vent fresquet de tramuntana” (Lletra: Joaquim Ruyra – Música: Toni Subirana)

Toni Subirana vé del cor de l’Empordà a presentar un repertori de cançó marinera amb havaneres ben conegudes i de la seva pròpia collita que combina amb algunes cançons sobre poemes d’autors clàssics com J.M. de Sagarra, de qui va musicar les Cançons de rem i de vela, inspirades a la Costa Brava; Joan Maragall, Joaquim Ruyra o Miquel Costa i Llobera i d’altres contemporanis. No hi manca tampoc al repetori alguna versió de la cançó francesa com La Mer, de Charles Trenet; de la cançó italiana, com Sapore di sale, de Gino Paoli; o del repertori llatinoamericà, com Alfonsina y el mar; i, per descomptat, clàssics del gènere com La gavina.   Toni Subirana presenta aquestes cançons en un format clàssic d’havanera amb l’acompanyament d’ Els Sonsos, dos grans professionals de la música: Alfons Rojo (guitarra, mandolina i acordió) i Eduard Altaba (Contrabaix).

Toni Subirana presenta "Cançons amb gust de sal".Toni Subirana presenta “Cançons amb gust de sal”.

Toni Subirana (Veu i guitarra)

Nascut a Barcelona l’any 1965 i resident al Baix Empordà des de 1992, va pujar per primer cop a un escenari als onze anys i  tres anys més tard va començar a compondre cançons, al principi sobre poemes d’autors com ara Sagarra, Maragall o Neruda i després de lletra i música pròpies.

 Al 1987 va veure la llum el seu primer L.P., Toni Subirana (Hispavox), on signava totes les cançons entre les que cal destacar “Las chicas de mi acera” que fou la seva tarja de presentació i que va tenir molt bona acollida. Més tard tornaria al mercat discogràfic amb Todas las demás y tú  (Justine, 1991), un àlbum amb deu temes també escrits pel mateix artista.

 L’any 1992 es va capbussar novament a la tasca de posar música a la poesia de Josep Maria de Sagarra fins a enllestir un repertori on hi trobem representats pràcticament tots els llibres de “cançons” del poeta. Aquesta obra es va enregistrar amb un grup de músics de  reconegut prestigi sota la direcció de Manel Camp. Més de cent-cinquanta poblacions han vist aquest espectacle que es va presentar a “L’Espai” de dansa i música de la Generalitat i ha estat programat dintre de festivals internacionals com ara “Cançons de la Mediterrània” (Palma de Mallorca), “Trobadors i Joglars” o el Festival de la Porta Ferrada (Sant Feliu de Guíxols).

 Al 2004 Subirana va treure a la llum el disc Afectos especiales, que va presentar en directe a la sala Luz de Gas, de Barcelona i a la sala Libertad 8 de Madrid. Amb aquestes noves cançons va fer nombroses actuacions, tant amb el seu grup d’acompanyament com en solitari, a veu i guitarra, on va fer una gira per centres culturals de la comunitat de Madrid i va participar a diverses programacions com la del “Encuentro intergeneracional de cantautores” de Granada.

 A principis de 2011 va sortir el mercat Cançons de totes les hores, una edició epecial de “Toni Subirana canta Josep Maria de Sagarra”, en commemoració del 50è aniversari de la mort del poeta.

 Al 2015, coincidint amb les dates nadalenques, Subirana presenta el disc Toni Subirana canta la poesia del Nadal, un recull de poemes que ell mateix ha musicat d’autors com Carner, Fages de Climent, Foix, Garcés, Guimerà, Manent, Maragall, Salvat-Papasseit o Verdaguer.

Toni Subirana acompanyat d'Alfons Rojo a la Mostra d'Havanera catalna de Palamós.
Toni Subirana acompanyat d’Alfons Rojo a la Mostra de l’Havanera catalana de Palamós.

IMG-20181028-WA0010Darrera el nom d’Els Sonsos hi ha dos grans professionals de reconegut prestigi:

Alfons Rojo (Guitarres, acordió, mandolina, harmònica i violí).

Gairebé quaranta anys de professional de la música avalen aquest músic amb una llarga experiència en guitarra (clàssica, elèctrica i acústica) i

mandolina, demostrada a un gran nombre de concerts i a més de trenta referències discogràfiques.

Graduat per l’ESMUC en Música Tradicional en l’especialitat de Guitarra i Instruments de Púa  té també el títol de Professor de Grau Mitjà de Guitarra cursat al Conservatori Superior de Música del Liceu on també va estudiar violí. La seva formaciò acadèmica inclou estudis d’harmonia i guitarra elèctrica realitzats l’Aula de Música Moderna i Jazz de Barcelona. Com a docent ha desenvolupat una gran activitat com a coordinador, professor de guitarra i d’instruments de púa a l’Aula de Música Tradicional i Popular (AMTP) de l’àrea de cultura de la Generalitat de Catalunya on va ser director de la rondalla i del departament de corda.

Fundador de la Orquestra Galana l’any 1980 (Premi Nacional de Música de la Generalitat de Catalunya) i del Quintet Fibonacci el 1990. Músic i co-arranjador de programes de televisió com Bojos pel ball. Ha format part de grups com Transardània, Casellas Sextet Folk, Barcelona Mandolines Quartet i ha col•laborat amb diversos cantautors i intèrprets com Anton Abad, Toni Subirana, Lídia Casaprima, Toti Soler, Toni Xuclà. En l’actualitat membre del grup de música d’Arrel-Fusió Estramp Jazz i de la Cobla Catalana dels Sons Essencials.

Toni Subirana entre Eduard Altaba (contrabaix) i Alfons Rojo (acordió).
                                                      Toni Subirana entre Eduard Altaba (contrabaix) i Alfons Rojo (acordió).

Eduard Altaba (Contrabaix)

 Música de solvència contrastada present en molts moments històrics de la vida musical catalana.

L’any 1973 va formar el seu primer grup Bueyes Madereros, d’aleshores ençà ha estat, com a baixista o contrabaixista, en molts grups de música ben diversa Blay Tritono, Tropopausa, Triomobil, Moisés Moisés, Guen Dai, Lisboa Zentral Cafè…, ha acompanyat a diferents cantants i músics Francesc Pi de la Serra, Pau Riba, Paco Ibañez, Jaume Sisa, Albert Giménez, Lluis Llach, Luis Paniagua, Toti Soler, Toni Subirana… amb els que ha actuat per tot arreu.

 Ha participat com a músic en diversos espectacles: El Mikado de Dagoll Dagom; Cabaret, de Jérome Savary; El Barbero de Sevilla, de Tricicle; La dama de Reus, de Ramon Simó, Klowns, Utopista de Monty & Cia, Dimonis, d’Els Comediants; A la Ville de… Barcelona, de Joan Ollé. Ha format part de nombrosew experiències de música improvisada: Orquestra del Caos, Gràcia Territori Sonor, Orquestra IBA, John Zorn, Butch Morris, Banda d’Improvisadors de Barcelona, As três ladeiras i ha enregistrat discos amb Tropopausa, Perucho´s, Toti Soler, Hiroshi Kobayashi, Big Ensemble del Taller de Músics, Jakob Draminsky, Les Anciens…i amb Toni Subirana amb el qual va col•laborar al CD Toni Subirana canta Josep Maria de Sagarra i va tenir una participació molt activa al dsc Toni Subirana canta la poesia del Nadal.

Cançons de remi i de vela

“… Aquell estiu (1) Josep Pla va descobrir-me la Costa Brava, des de Palamós al Golf de Roses. Vaig viure la cuina, lataverna, el cafè, la pesca i la

Actuació a Cadaqués
Actuació a Cadaqués
Proves de so
Proves de so

conversa dels mariners. La tardor d’aquell mateix any vaig descobrir Cap de Creus, Cadaqués i Port de la Selva. Des d’aleshores ja no vaig abandonar mai més la Costa Brava. Han d’anar molt malament les coses perquè una hora o altra no vagi a provar una olla de peix, a Calella, a l’Escala o en un d’aquells solitaris refugis del Cap de Creus, que per mi són i seran les poques i diminutes àrees de felicitat dins d’aquest món de misèries. Del meu casament amb la Costa Brava en va néixer un llibre: Cançons de rem i de vela. En aquest recull de poemes hi ha la bona fe i l’ingenuïtat de la persona que per primera vegada sent i viu integralment el clima dels pescadors i de les barques. És un llibre sincer, escrit sense preocupacions, i això és potser el que de seguida va fer-lo simpàtic i popular. Dels meus reculls de poemes, crec que és aquest el que ha estat més llegit i més estès. Se’n van tirar diverses edicions, i com que la seva aparició coincidí amb el començament del gran èxit que ha tingut després la Costa Brava, vaig poder constatar que a moltes noies i  a molts xicots esportius els eren familiars les Cançons de rem i de vela, i han estat infinites les vegades que persones desconegudes m’han demanat que els signés un exemplar de butxaca d’aquestes cançons.” “… Cançons de rem i de vela és un llibre directe i espontani, escrit, com aquell qui diu, a les mateixes roques i amb mig cos dins l’aigua.”

(1) de l’any 1921 Josep Maria de Sagarra  

 

Categorías: CONCIERTOS, CUALQUIER TIEMPO PRESENTE


Comentarios cerrados