Toni Subirana assisteix al I Congrés d’Havaneres

Publicado el octubre 10, 2014
Toni Subirana escolta atentament abans de prendre la paraula.

Toni Subirana escolta atentament abans de prendre la paraula.

El passat 18 d’octubre es va celebrar al Museu del Suro de Palafrugell el I Congrés d’Havaneres,

Xavier Rocas, regidor de cultura de l'ajuntament de Palafrugell durant la seva intervenció, escoltat atentament per Gerard Carrion, conductor de l'espai de Ràdio Estel, "Sons de la terra" i de Lluís Puig, director general de Cultura Tradicional i Popular de l Generalitat de Catalunya.

Xavier Rocas, regidor de cultura de l’ajuntament de Palafrugell durant la seva intervenció, escoltat atentament per Gerard Carrion, conductor de l’espai de Ràdio Estel, “Sons de la terra” i de Lluís Puig, director general de Cultura Tradicional i Popular de l Generalitat de Catalunya.

amb motiu del vintè aniversari de la Fundació Ernest Morató. El congrés va ser presentat “com un espai de trobada per parlar dels drets i deures dels músics, donar a conèixer en profunditat el fons documental i els treballs que ha realitzat la Fundació i plantejar els objectius de cara al futur”. La sessió del matí, que va inaugurar el conseller de cultura Ferran Mascarell, va tractar dels drets de la propietat intelectual i de la relació contractual dels músics.

Toni Subirana va assistir a la sessió de la tarda que va endinsar-se en temes més específics del món de l’havanera com el seu llegat a Catalunya, a càrrec de l’historiador Jordi Turró; o les particularitas de les havaneres de Torrevieja, una miniconferència il·lustrada amb moments musicals, a càrrec del senyor Aurelio Martínez. El director d’orquestra i compositor José Martínez Colàs va parlar del present i el futur de l’havanera en el marc de la música clàssica i el veterà periodista Enric Frigola va plantejar questions molt punyents que convidàven a fer una autocrítica severa per part dels músics i promotors d’aquest gènere amb l’objectiu de lluitar perquè no quedi ancorat en una música momificada i una estètica desfasada.

Al torn de paraula, Toni subiran va intervenir per contestar algunes qüestions plantejades per Enric Frigola com la de que no hi hagi noves composicions d’havaneres. Al respecte, Subirana va assegurar que ell, com a compositor, n’havia fet unes quantes i que alguns grups  seguien publicant discos amb temes inèdits. Segons Subirana la poca difussió de noves creacions està vinculada al fet que, perduda la tradició de transmetre les cançons oralment, aquestes no teníen ara una indústria discogràfica per promoure nou material.

Toni Subirana interpretant havaneres de collita pròpia.

Toni Subirana interpretant havaneres de collita pròpia.

La jornada va acabar amb un sopar de germanor al Restaurant Mas Oliver amb alguns dels assistents, com el president de la Fundació, Antoni Mas; Anna Maria Esther, col·laboradora de diversos espais rediofònics de l’àmbit de l’havanera i autora del bog “Havaneres romàntiques”; cantaires de grups  com l’Empordanet, Boira, Aigua Dolça, Barca de Mitjana; i solistes com la Indira Ferrer o el propi Toni Subirana que al final del sopar també va agafar la guitarra per cantar la seva Enriqueta, entre dues havaneres: Des del llagut es veu el poble franc i Camí de ronda.

A destacar també la feina de Xavi Jonama com a mestre de cerimònies i de Gerard Carrion com a presentador de les pomències.

©de les fotografies Irene López

 

Tags:

Categorías: CUALQUIER TIEMPO PRESENTE


Comentarios cerrados