Toni Subirana canta les “Cançons de rem i de vela” al poble que les va inspirar

Publicado el agosto 8, 2013

Demà divendres, 9 d’agost, Toni Subirana farà un recital a l’Espai Port (Sala de Ball) d’El Port de la Selva dintre del Festival de Música Sant Pere de Rodes.

Festival de Música de Sant Pere de Rodes

Toni Subirana portarà les seves Cançons de rem i de vela a El Port de la Selva

La singularitat d’aquest concert rau en la interpretació que el cantautor farà de les seves composicions sobre les Cançons de rem i de vela, els poemes que Josep Maria de Sagarra va escriure precisament en aquesta vila costanera de l’Alt Empordà.

Quina cosa més bella…un poema que Sagarra va datar a Port de la Selva l’estiu de 1923. Ara fa 90 anys!

CANÇONS DE REM I DE VELA

 

“… Aquell estiu (1) Josep Pla va descobrir-me la Costa Brava, des de Palamós al Golf de Roses. Vaig viure la cuina, la taverna, el cafè, la pesca i la conversa dels mariners.

 

La tardor d’aquell mateix any vaig descobrir Cap de Creus, Cadaqués i Port de la Selva.

Des d’aleshores ja no vaig abandonar mai més la Costa Brava. Han d’anar molt malament les coses perquè una hora o altra no vagi a provar una olla de peix, a Calella, a l’Escalao en un d’aquells solitaris refugis del Cap de Creus, que per mi són i seran les poques i diminutes àrees de felicitat dins d’aquest món de misèries.

Del meu casament amb la Costa Brava en va néixer un llibre: Cançons de rem i de vela.

En aquest recull de poemes hi ha la bona fe i l’ingenuïtat de la persona que per primera vegada sent i viu integralment el clima dels pescadors i de les barques. És un llibre sincer, escrit sense preocupacions, i això és potser el que de seguida va fer-lo simpàtic i popular.

Dels meus reculls de poemes, crec que és aquest el que ha estat més llegit i més estès. Se’n van tirar diverses edicions, i com que la seva aparició coincidí amb el començament del gran èxit que ha tingut després la Costa Brava, vaig poder constatar que a moltes noies i a molts xicots esportius els eren familiars les Cançons de rem i de vela, i han estat infinites les vegades que persones desconegudes m’han demanat que els signés un exemplar de butxaca d’aquestes cançons.”

“… Cançons de rem i de vela és un llibre directe i espontani, escrit, com aquell qui diu, a les mateixes roques i amb mig cos dins l’aigua.”

(1) de l’any 1921

Josep Maria de Sagarra

“Vint-i-cinc anys de poesia”, pròleg del volum de l’Obra Poètica. Ed Selecta 1947

 

LES CANÇONS DE PORT DE LA SELVA

“La cançó és aquella mena de gràcia natural que surt de la boca de l’home per fer-li companyia les hores de treball i que l’home la recorda i la reprèn en aquells moments que descansa el cos i s’engresca l’ànima.

L’instint de cantar és l’expressió de tots aquells raconets de l’esperit en els quals encara dura una llum divina que vol dir que en la selva complicada dels nostres sentiments i de les nostres passions hi ha encara algun marge intacte, algun arbrissó verd, que no han podrit els egoismes i que no han assecat les brutalitats. I en aquest marge i en aquest arbrissó s’hi belluga l’ocell invisible que inspira a la gent del poble la lletra i la música de les cançons.”

Josep Maria de Sagarra (Fragment extret del recull d’articles “Cafè,copa i puro”)

Article de Sònia Fuentes aparegut al Setmanari Empordà

Tags: , ,

Categorías: CONCIERTOS, CUALQUIER TIEMPO PRESENTE


Comentarios cerrados