Concert de Sant Jordi

Publicado el abril 25, 2019

IMG-20190424-WA0014Toni Subirana va oferir un concert a Les Cabanyes, a l’antiga Església de Sant Valentí. El cantautor va interpretar Sant Jordi. Les Cabanyes 2019poemes musicats de Joan Maragall, Neruda o Josep Maria de Sagarra, autor de qui aquest 2019 es commemora el 125è aniversari del seu naixement. Un públic molt sensible i acollidor, entre el qual hi havia rapsodes que van participar a la primera part de l’acte, va aplaudir  al cantant que també va interpretar també cançons de lletra i música pròpies.

IMG-20190424-WA0006IMG-20190424-WA0007

 

 

Cançons amb gust de sal (Havaneres i canço marinera…)

Publicado el marzo 13, 2019

TONI SUBIRANA

i Els Sonsos

presenten

Cançons amb gust de sal (Havaneres i canço marinera…)

Toni Subirana i Els Sonsos
Toni Subirana i Els Sonsos

Escoltar havanera “Camí de ronda”  (Lletra: Miquel Lluís Muntané – Música: Toni Subirana)

Vent fresquet de tramuntana” (Lletra: Joaquim Ruyra – Música: Toni Subirana)

Toni Subirana vé del cor de l’Empordà a presentar un repertori de cançó marinera amb havaneres ben conegudes i de la seva pròpia collita que combina amb algunes cançons sobre poemes d’autors clàssics com J.M. de Sagarra, de qui va musicar les Cançons de rem i de vela, inspirades a la Costa Brava; Joan Maragall, Joaquim Ruyra o Miquel Costa i Llobera i d’altres contemporanis. No hi manca tampoc al repetori alguna versió de la cançó francesa com La Mer, de Charles Trenet; de la cançó italiana, com Sapore di sale, de Gino Paoli; o del repertori llatinoamericà, com Alfonsina y el mar; i, per descomptat, clàssics del gènere com La gavina.   Toni Subirana presenta aquestes cançons en un format clàssic d’havanera amb l’acompanyament d’ Els Sonsos, dos grans professionals de la música: Alfons Rojo (guitarra, mandolina i acordió) i Eduard Altaba (Contrabaix).

Toni Subirana presenta "Cançons amb gust de sal".Toni Subirana presenta “Cançons amb gust de sal”.

Toni Subirana (Veu i guitarra)

Nascut a Barcelona l’any 1965 i resident al Baix Empordà des de 1992, va pujar per primer cop a un escenari als onze anys i  tres anys més tard va començar a compondre cançons, al principi sobre poemes d’autors com ara Sagarra, Maragall o Neruda i després de lletra i música pròpies.

 Al 1987 va veure la llum el seu primer L.P., Toni Subirana (Hispavox), on signava totes les cançons entre les que cal destacar “Las chicas de mi acera” que fou la seva tarja de presentació i que va tenir molt bona acollida. Més tard tornaria al mercat discogràfic amb Todas las demás y tú  (Justine, 1991), un àlbum amb deu temes també escrits pel mateix artista.

 L’any 1992 es va capbussar novament a la tasca de posar música a la poesia de Josep Maria de Sagarra fins a enllestir un repertori on hi trobem representats pràcticament tots els llibres de “cançons” del poeta. Aquesta obra es va enregistrar amb un grup de músics de  reconegut prestigi sota la direcció de Manel Camp. Més de cent-cinquanta poblacions han vist aquest espectacle que es va presentar a “L’Espai” de dansa i música de la Generalitat i ha estat programat dintre de festivals internacionals com ara “Cançons de la Mediterrània” (Palma de Mallorca), “Trobadors i Joglars” o el Festival de la Porta Ferrada (Sant Feliu de Guíxols).

 Al 2004 Subirana va treure a la llum el disc Afectos especiales, que va presentar en directe a la sala Luz de Gas, de Barcelona i a la sala Libertad 8 de Madrid. Amb aquestes noves cançons va fer nombroses actuacions, tant amb el seu grup d’acompanyament com en solitari, a veu i guitarra, on va fer una gira per centres culturals de la comunitat de Madrid i va participar a diverses programacions com la del “Encuentro intergeneracional de cantautores” de Granada.

 A principis de 2011 va sortir el mercat Cançons de totes les hores, una edició epecial de “Toni Subirana canta Josep Maria de Sagarra”, en commemoració del 50è aniversari de la mort del poeta.

 Al 2015, coincidint amb les dates nadalenques, Subirana presenta el disc Toni Subirana canta la poesia del Nadal, un recull de poemes que ell mateix ha musicat d’autors com Carner, Fages de Climent, Foix, Garcés, Guimerà, Manent, Maragall, Salvat-Papasseit o Verdaguer.

Toni Subirana acompanyat d'Alfons Rojo a la Mostra d'Havanera catalna de Palamós.
Toni Subirana acompanyat d’Alfons Rojo a la Mostra de l’Havanera catalana de Palamós.

IMG-20181028-WA0010Darrera el nom d’Els Sonsos hi ha dos grans professionals de reconegut prestigi:

Alfons Rojo (Guitarres, acordió, mandolina, harmònica i violí).

Gairebé quaranta anys de professional de la música avalen aquest músic amb una llarga experiència en guitarra (clàssica, elèctrica i acústica) i

mandolina, demostrada a un gran nombre de concerts i a més de trenta referències discogràfiques.

Graduat per l’ESMUC en Música Tradicional en l’especialitat de Guitarra i Instruments de Púa  té també el títol de Professor de Grau Mitjà de Guitarra cursat al Conservatori Superior de Música del Liceu on també va estudiar violí. La seva formaciò acadèmica inclou estudis d’harmonia i guitarra elèctrica realitzats l’Aula de Música Moderna i Jazz de Barcelona. Com a docent ha desenvolupat una gran activitat com a coordinador, professor de guitarra i d’instruments de púa a l’Aula de Música Tradicional i Popular (AMTP) de l’àrea de cultura de la Generalitat de Catalunya on va ser director de la rondalla i del departament de corda.

Fundador de la Orquestra Galana l’any 1980 (Premi Nacional de Música de la Generalitat de Catalunya) i del Quintet Fibonacci el 1990. Músic i co-arranjador de programes de televisió com Bojos pel ball. Ha format part de grups com Transardània, Casellas Sextet Folk, Barcelona Mandolines Quartet i ha col•laborat amb diversos cantautors i intèrprets com Anton Abad, Toni Subirana, Lídia Casaprima, Toti Soler, Toni Xuclà. En l’actualitat membre del grup de música d’Arrel-Fusió Estramp Jazz i de la Cobla Catalana dels Sons Essencials.

Toni Subirana entre Eduard Altaba (contrabaix) i Alfons Rojo (acordió).
                                                      Toni Subirana entre Eduard Altaba (contrabaix) i Alfons Rojo (acordió).

Eduard Altaba (Contrabaix)

 Música de solvència contrastada present en molts moments històrics de la vida musical catalana.

L’any 1973 va formar el seu primer grup Bueyes Madereros, d’aleshores ençà ha estat, com a baixista o contrabaixista, en molts grups de música ben diversa Blay Tritono, Tropopausa, Triomobil, Moisés Moisés, Guen Dai, Lisboa Zentral Cafè…, ha acompanyat a diferents cantants i músics Francesc Pi de la Serra, Pau Riba, Paco Ibañez, Jaume Sisa, Albert Giménez, Lluis Llach, Luis Paniagua, Toti Soler, Toni Subirana… amb els que ha actuat per tot arreu.

 Ha participat com a músic en diversos espectacles: El Mikado de Dagoll Dagom; Cabaret, de Jérome Savary; El Barbero de Sevilla, de Tricicle; La dama de Reus, de Ramon Simó, Klowns, Utopista de Monty & Cia, Dimonis, d’Els Comediants; A la Ville de… Barcelona, de Joan Ollé. Ha format part de nombrosew experiències de música improvisada: Orquestra del Caos, Gràcia Territori Sonor, Orquestra IBA, John Zorn, Butch Morris, Banda d’Improvisadors de Barcelona, As três ladeiras i ha enregistrat discos amb Tropopausa, Perucho´s, Toti Soler, Hiroshi Kobayashi, Big Ensemble del Taller de Músics, Jakob Draminsky, Les Anciens…i amb Toni Subirana amb el qual va col•laborar al CD Toni Subirana canta Josep Maria de Sagarra i va tenir una participació molt activa al dsc Toni Subirana canta la poesia del Nadal.

Cançons de remi i de vela

“… Aquell estiu (1) Josep Pla va descobrir-me la Costa Brava, des de Palamós al Golf de Roses. Vaig viure la cuina, lataverna, el cafè, la pesca i la

Actuació a Cadaqués
Actuació a Cadaqués
Proves de so
Proves de so

conversa dels mariners. La tardor d’aquell mateix any vaig descobrir Cap de Creus, Cadaqués i Port de la Selva. Des d’aleshores ja no vaig abandonar mai més la Costa Brava. Han d’anar molt malament les coses perquè una hora o altra no vagi a provar una olla de peix, a Calella, a l’Escala o en un d’aquells solitaris refugis del Cap de Creus, que per mi són i seran les poques i diminutes àrees de felicitat dins d’aquest món de misèries. Del meu casament amb la Costa Brava en va néixer un llibre: Cançons de rem i de vela. En aquest recull de poemes hi ha la bona fe i l’ingenuïtat de la persona que per primera vegada sent i viu integralment el clima dels pescadors i de les barques. És un llibre sincer, escrit sense preocupacions, i això és potser el que de seguida va fer-lo simpàtic i popular. Dels meus reculls de poemes, crec que és aquest el que ha estat més llegit i més estès. Se’n van tirar diverses edicions, i com que la seva aparició coincidí amb el començament del gran èxit que ha tingut després la Costa Brava, vaig poder constatar que a moltes noies i  a molts xicots esportius els eren familiars les Cançons de rem i de vela, i han estat infinites les vegades que persones desconegudes m’han demanat que els signés un exemplar de butxaca d’aquestes cançons.” “… Cançons de rem i de vela és un llibre directe i espontani, escrit, com aquell qui diu, a les mateixes roques i amb mig cos dins l’aigua.”

(1) de l’any 1921 Josep Maria de Sagarra  

 

El CD d’aquest Nadal

Publicado el diciembre 28, 2018
La música del teu Nadal! Ara el pots tenir, només cal que ho demanis a tsubirana@tonisubirana.com i t'ho enviem a casa.

La música del teu Nadal!
Ara el pots tenir, només cal que ho demanis a tsubirana@tonisubirana.com i t’ho enviem a casa.

Fallece el padre de Toni Subirana

Publicado el abril 22, 2018

El pasado 15 de abril falleció, en su casa de la Diagonal de Barcelona, el  Doctor Manuel Subirana Cantarell, eminente médico en la especialidad de neurología

Doctor Manuel Subirana Cantarell

Doctor Manuel Subirana Cantarell

Su hijo estuvo acompañándole en su enfermedad hasta el último momento. D.E.P.

Publicamos aquí el soneto que Toni Subirana le dedicó en vida y que se utilizó en el recordatorio del funeral y el artículo que el diario La Vanguardia publicó en su sección de obituarios.

Leer obituario La Vanguardia

Sociedad Española de Neurología (SEN)

Real Academia Europea de Doctores

 Esquela de La Vanguardia

 

 

 

 

 

 

 

UN BESO MÁS

Padre e hijo en una foto reciente en el despacho del Dr. Subirana.

Padre e hijo en una foto reciente en el despacho del Dr. Subirana

Letra y música: Toni Subirana

 

No esperaré hasta el último momento,

a que me desampares noche y día,

para decirte que eres tú mi guía,

el ejemplo a seguir, mi fundamento.

 

No habrá una sombra de arrepentimiento

cuando me quede sin tu compañía,

si ahora te canto, en vivo y en vida,

lo que ayer sentí y que aún hoy siento.

Obituario publicado por La Vanguardia

Obituario publicado por La Vanguardia

 

Un beso más, “sólo uno más y basta”,

te pido ahora, en tu invierno, en mi otoño,

como te imploraba en el parvulario.

 

No quiero el corazón a media asta

para decirte que te quiero, ¡coño!

aunque tú a veces pienses lo contrario.

 

©Antonio Subirana

Recordatorio Dr. Manuel Subirana Cantarell.jpgweb

Una canción de esperanza para Barcelona

Publicado el agosto 18, 2017

Mi ciudad, mi querida ciudad, ha quedado ensangrentada.  Alguien me ha hecho ver que sería oportuno recordar la canción que le dediqué y que grabé hace ahora treinta años. Hoy, desgraciadamente, encuentro que muchos versos recobran todo su sentido como aquellos que dicen:

“Barcelona, bulliciosa / ¿quién te ha mandado callar? /permaneces silenciosa / sin poderte levantar” o “Barcelona, luminosa / quién ha apagado tu luz / en la niebla bochornosa / vas olvidando el azul”.

Sin embargo si he decidido recuperarla es porque los estribillos miran al futuro con esperanza”.

“Barcelona, Barcelona / no te quiero ver llorar / fúndete con dos miradas juguetonas / y vuélvete a enamorar”.

Esccúchala en  Spotify

Escúchala en Itunes

 

BARCELONA, BARCELONA

Letra y música: Toni Subirana

 

Barcelona, soñadora

¿qué te ocurre esta mañana?

siempre tan madrugadora

y hoy se te han “pegao” las sábanas..

Barcelona, bulliciosa

¿quién te ha mandado callar?

permaneces silenciosa

sin poderte levantar.

Barcelona, Barcelona,

ven conmigo a pasear,

subámonos a una nube dormilona

para poder ver el mar.

Barcelona, Barcelona,

te conviene descansar,

cuélgate de una palmera fanfarrona

al sol de la Diagonal.

Barcelona, Barcelona,

no te quiero ver llorar,

fúndete con dos miradas juguetonas

y vuélvete a enamorar.

Barcelona, luminosa

¿quién ha apagado tu luz?

en la niebla bochornosa

vas olvidando el azul.

Barcelona, ayer te vi

aunque no supiste verme,

eres gran parte de mí

y no quieres conocerme.

Barcelona, Barcelona…

 ©Antonio Subirana

 

 

 

Toni Subirana celebra “30 años de canciones” con un concierto para recordar

Publicado el marzo 28, 2017

Noche de emociones en el estreno del recital antológico del cantautor en el marco de “Barnasants”

El pasado 10 de marzo Toni Subirana volvió a pisar el escenario de la barcelonesa sala Luz de Gas para presentar un concierto especial con motivo de los treinta años transcurridos desde la aparición de su primer L.P. El prestigioso festival “Barnasants”, el más completo de todos los consagrados a la canción de autor, acogió en su variada programación el estreno de este espectáculo en formato acústico que el cantante y compositor llevará en los próximos meses a diversos escenarios de nuestra geografía.

33641377236_21f3fffe1f_z

El festival “Barnasants” acogió la actuación de Toni Subirana. Foto: Irene López

32839132064_646313d88f_z

El cantautor interpretó algunos temas sólo con el acompañamiento de su guitarra. Foto: Irene López.

33525697702_01ddf19768_z

El cantautor desplegó su fuerza dramática. Foto: Francesc Isern.

La sala empezó a llenarse bastante antes del inicio del concierto de un público intergeneracional. Algunos asistentes iban a recordar las canciones de aquel primer disco de un lejano 1987 que se tomaba como punto de partida de la cita musical; otros a volver a escuchar su trabajo de poesía musicada que tanta huella ha dejado en las muchas poblaciones que el cantautor ha pisado en los últimos años; y otros acudían expectantes ante la promesa de algún estreno…a los tres segmentos del público contentó el artista que apareció en el escenario, vestido de negro riguroso, entonando Soy adicto, una optimista declaración de principios hecha canción perteneciente a su primer L.P. que  sonó igual de fresca que La primera vez…título de la añeja balada que puso tiernos los corazones tras los aplausos de bienvenida. Tras presentar a su acompañante, el pianista Pep Pladellorens, el cantautor manifestó, en su primera alocución de la noche, su agradecimiento al festival “Barnasants” por haber contado nuevamente con él y su alegría por volver a Luz de Gas (la sala de su barrio, dijo, haciendo un guiño a susincondicionales que saben que a dos pasos del local está el domicilio familiar en el que vivió el cantautor durante su infancia y su juventud y en la que compuso la mayor parte de las canciones que se disponía a rememorar aquella noche como Amores pasajeros, que presentó como una “historieta del ligue en estrofas a modo de viñetas” admitiendo que no tenía del todo claro si debía incluirla en el repertorio: “He pensado que ya no tenía edad para cantarla pero al final me ha convencido mi hijo diciéndome que él si tiene edad para escucharla”.  Luego vino Mi amor, mi amiga, mi todo, un tema de creación más reciente aunque la historia amorosa que relata  se inció también hace 30 años como se especifica en los primeros versos: “No imaginaba llegar aquí / aquel otoño del ochenta y siete” y que enlazó con otra pieza sentimental que nos habla de una pareja que ya ha llegado a las bodas de oro titulada Como ellos dos, un vals clásico que supuso la primera novedad de la noche y desató la primera ovación. No fue el único estreno de la noche, también cantó un emotivo tema dedicado a su padre, ausente aquella noche por problemas de salud, circunstancia que aumentó la intensidad del sentido soneto musicado titulado Un beso más.

33525652822_f693293471_z

El saxofonista Juan Mena colaboró en algunos temas. Foto: Irene López.

33552715261_c0aecbf36c_z

El maestro Pep Pladellorens acompañó al piano al cantautor. Foto: Irene López.

Entre los temas inéditos sonaron unos versos musicalizados de Narcís Comadira, en los que el artista dejó patentente sus dotes de “cantactor”, y una canción estrenada unos años antes en unas jornadas contra el racismo y la xenofobia, Amiga del sud, un tema a ritmo de son cubano compuesto a medias con el poeta Mique-Llluís Muntané presente en la sala y para el que Subirana pidió un aplauso. No faltaron algunos clásicos del repertorio del cantautor de los últimos tiempos como Fem un viatge sense cap raó, de su repertorio sobre poemas de Josep M. de Sagarra; Mamá y yo, que prologó musicalmente con un popurrí de canciones dedicadas a la figura de la madre coreadas por el respetable;  Por una tontería, un tema sobre las discusiones de pareja, medio dicha, medio cantada, mano a mano con el preciso acompañamiento del piano del maestro Pladellorens;  o Enriqueta, ese retrato de un personaje entrañable que pasó su vida entre los fogones que alimentaron la infancia del cantautor. También hubo espacio para una versión, en este caso de Je m’voyais déjà, un clásico poco conocido en España del repertorio de Aznavour, calificado por Subirana como “maestro de maestros”. Justificó la elección de la pieza aduciendo que esta canción –retrato a un personaje al que, tras treinta años de carrera, el reconocimiento del público le sigue siendo esquivo pero no por ello deja de creer en su talento– que muchos se toman como una autobiografía del cantautor francés de orígen armenio está en realidad más cercana a la historia de Subirana que a la de su propio autor. Fue también un homenaje a la canción francesa, un regusto que se dejó notar en algún otro tema como El amor en los tiempos del cole, muy aplaudid,o especialmente por un sector del público que compartía vivencias generacionales  con el protagonista de la noche.

33552652371_4d974c00e1_z

Noche para el recuerdo en Luz de Gas. Foto: Daniel Schmitt

En la tanda de bises fue el momento de recuperar la Balada para mi hermana que hizo derramar alguna lágrima; y de volver a cantar Las chicas de mi acera, la canción que supuso el lanzamiento del artista treinta años atrás.  ”Para mí fue la ilusión de escuchar por primera vez algo mío por la radio, recuerdo que teníamos tres o cuatro aparatos de radio con diferentes emisoras sintonizadas, repartidos estratégicamente por el piso para ir siguiendo la promoción” evocó divertido el cantante que contó en este tema con la colaboración del gran saxofonista Juan Mena, compañero de fatigas del cantautor desde los inicios. Una concesión a la nostalgia como lo fue la interpretación de Barcelona, Barcelona, a ritmo de rumba y en una nueva adaptación al catalán realizada expresamenre para este concierto antológico que dejó un buen sabor de boca y las ganas, por parte del artista, de llevarlo a otros escenarios tan cálidos como el de Luz de Gas en el que se vivió otra noche para recordar.

Toni Subirana saluda al puúblico al final del concierto.

Toni Subirana saluda al puúblico al final del concierto.

Amb el diari ARA el CD “Toni Subirana canta la poesia del Nadal”

Publicado el diciembre 22, 2016

anunci-web

 

A partir del pròxim diumenge 18 de desembre i fns al 31 de desembre podràs comprar al preu d’oferta de 9,95 € el CD “Toni Subirana canta la poesia del Nadal”. No deixis passar aquesta oportunitat!

Diari Ara

retall-de-premsa-web

 

Toni Subirana presenta el seu disc de Nadal a Llibreria Vitel·la de l’Escala

Publicado el diciembre 07, 2016

La llibreria Vitel·la de l’Escala acull la presentació

del disc de Nadal de Toni Subirana

El cantautor va presentar a la llibreria Vitel·la de l’Escala el seu disc de Nadal. Joan Brugués, conductor del programa Sons a cau d’orella, de Ràdio l’Escala,  va mantenir una conversa distesa amb l’artista donant pas a una petita selecció de cançons del disc interpretades en directe. El pintor Lluís Roura va excusar la seva absència tot enviant una carta amb elogioses paraules, plenes d’afecte, de la carrera de Subirana que va llegir Gemma Garcia, organitzadora de l’acte. El punt entranyable el van donar la Isabel, filla petita del cantant, i la Nur que el van acompanyar amb les seves veus en els temes Els núvols de Nadal Sonet.

img_20161209_204246-jpgweb-jpgwebimg_20161209_200547-jpgweb-jpgbis

15337481_665903700244025_7881336610948324240_n

 

Se presenta el libro dedicado al Dr. Antonio Subirana Oller, abuelo del cantautor.

Publicado el febrero 29, 2016
Portada del libro Antonio Subirana (1903-1992). El pragmatismo de la neurología

Portada del libro Antonio Subirana (1903-1992). El pragmatismo de la neurología

Mañana, martes 1 de marzo, a las 12 h., se presenta en Barcelona, en el Museo Archivo Histórico de la Sociedad Española de Neurología (SEN) (Via Laietana, 57, ppal. 2ª) el libro, Antonio Subirana (1903-1992). El pragmatismo de la neurología (Premio Bianual Dr. Grau Veciana 2014), un volumen que edita la citada sociedad dedicado a la figura del que fuera una eminencia en la neurología, mi abuelo.

En sus páginas se hace un repaso a su biografía y se da cuenta de sus grandes aportaciones a la neurología a nivel internacional. Resulta apabullante comprobar la capacidad de trabajo que tuvo para llevar a buen puerto tantos proyectos que emprendió en una época en la que esta especialidad médica era aún desconocida en nuestro país. Ahora es frecuente ver en televisión y en prensa entrevistas a neurólogos pero cuando yo era pequeño tenía que explicar siempre que la especialidad a la que se dedicaban mi padre y mi abuelo estaba relacionada con el sistema nervioso. Mi abuelo era hijo del editor Eugenio Subirana Fajol aunque la tradición médica se remonta a su bisabuelo. Mi abuelo se dedicó a una especialidad que entonces iba ligada a la psiquiatría y fue un pionero en separar las dos disciplinas, algo hoy totalmente asumido. Infatigable estudioso, desarrolló una importantísima labor situando a España en el mapa de la nurología mundial gracias a sus innumerables viaje por todo el mundo, llegando a ser el único

neurólogo que había aistido a todos los congresos internacionales. Un punto culminante  de

Portada de La Vanguardia en la que aparece el Dr. Antonio Subirana en su discurso inaugural del X Xongreso Internacional de Neurología (Barcelona, 1973).

Portada de La Vanguardia en la que aparece el Dr. Antonio Subirana en su discurso inaugural del X Congreso Internacional de Neurología (Barcelona, 1973).

su carrera fue la organización, en 1973, del X Congreso Internacional de Neurología, celebrado en Barcelona, del que fue presidente, un hito en la historia de la medicina española y a cuya sesión inaugural tuve yo la fortuna de asistir como espectador con sólo ocho años.

Además de su visita diaria en centros hospitalarios y en su consulta privada de la Diagonal, en el mismo piso donde yo mi

El Dr. Subirana en su mesa de trabajo.

El Dr. Subirana en su mesa de trabajo.

viví mi infancia y parte de mi juventud, dedicó gran parte de su tiempo a la divulgación de la neurología publicando numerosos trabajos científicos, muchos de ellos en revistas internacionales.

La mayor parte del inmenso archivo neurológico que atesaroba en su despacho la familia lo donamos a la Sociedad Española de Neurología que hoy le rinde homenaje y se encuentra a disposición de las nuevas generaciones de neurólogos.

Miembro de la Real Academia de Medicina, recibió en vida un sinfín de honores entre los que destacan el de Chevalier la Légion d’honneur, la Encomienda de la Orden de Isabel la Católica y el  la American Neurological Association (fue el primer neurólogo extranjero miembro de esta asocicación), por citar sólo tres que él colocaba en un lugar preferente de su impresionante despacho.

Es para mí un motivo de satisfacción que el libro incluya un capítulo en el que trazo un perfil de mi abuelo en el ámbito familiar en el que también tenía su singularidad. Fue un hombre emprendedor, valiente y animoso que entregó su vida a la neurología. Este libro contribuye a preservar su memoria.

©Antonio Subirana

Vídeo Historia de la Sociedad Española de Neurología

El Dr. Antonio Subirana, Premio Bianual Dr. Grau Veciana 2014

Article In Memoriam de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya

Toni Subirana de promoció amb el seu disc de Nadal

Publicado el diciembre 19, 2015

Aquests dies de Nadal el cantautor té una gran activitat promocional amb entrevistes a premsa, ràdio i televisió. Si t’has perdut alguna aquí la podràs recuperar.

Fotografia que il·lustra la notícia publicada a El Punt Avui.

Fotografia de M. Lladó que il·lustra la notícia publicada a El Punt Avui.

Toni Subirana entrevistat per Paco Baso

Toni Subirana entrevistat per Paco Baso

 

Toni Subirana saluda a Lluís Arté, director de COPE Girona.

Toni Subirana saluda a Lluís Arté, director de COPE Girona.

Toni Subirana va ser el convidat del programa de la COPE “Converses gastronòmiques” que presenta l’històric radiofonista gironí Paco Baso i que es va emetre el 4 de desembre. Tots dos van mantenir una conversa sobre el nou disc de Nadal relacionant-lo amb els menjars d’aquestes fetes. El compositor ens va recomanar uns canalons de mar i muntanya…s’hauran de tastar! Per cert, el programa ha estrenat de sintonia una popular cançó de Toni Subirana, Enriqueta, un tema que fa un repàs de la gastronomia catalana alhora que homenatja un personatge entranyable.

 

 

Toni Subirana amb Sílvia Tarragona a RNE (ràdio 4)

Toni Subirana amb Sílvia Tarragona a Ràdio 4

 

Al dia següent Toni Subirana va visitar Amics i coneguts, el programa matinal del cap de setmana que dirigeix i presenta Sílvia Tarragona, amb aquesta gran professional de les ones van conversar del disc.  El cantautor va accedir gustós a cantar en directe acompanyant-se a la guitarra la cançó Nadal (Lletra: Joan Salvat-Papasseit / Música: Toni Subirana). Clica aquí per sentir l’entrevista i l’actuació (a partir del minut 29).

 

 

 

Toni Subirana durant la seva visita a El Periódico de Catalunya.

Toni Subirana durant la seva visita a El Periódico de Catalunya.

 

Aquest tema també va ser el triat per Toni Subirana pel vídeo Vídeo de la cançó “Nadal” (en directe) que va

Article de El Periódico

Article de El Periódico

realitzar El

Toni Subirana prenent uns calamars mentre llegeix la seva notícia a El Periódico.

Toni Subirana prenent uns calamars mentre llegeix la seva notícia a El Periódico.

Periódico de Catalunya per a la seva edició digital on Marta Cervera li va fer una llarga entrevista que va sortir el 23 de desembre en l’edició impresa.

El diumenge, 6 de desembre, vam prendre el primer cafè del dia amb la notícia del Punt Avui, el periodista Xavier Castillón va

Notícia de EL Punt Avui

Notícia de EL Punt Avui

dedicar mitja pàgina al cantautor amb motiu de la sortida al mercat del seu disc de Nadal. La fotografia amb la ponsètia es va fer a la fira de Nadal de la Plaça de la Independència de Girona. Llegir aquí la notícia de l’edició digital

Especialment recomanable d’ecoltar és el programa A punt de solfa que dirigeix i presenta Francesc Sánchez Carcassés i que s’emet per La Xarxa i en el qual el presentador va mantenir una llarga conversa amb el cantautor, no només presentant el seu últim álbum, sinó també fent un extens repàs a la seva trajectòria professional. Una mena de “Esta es su vida” intercalant bocins de cançons comentades pel propi artista. Un programa per consservar i que ara el podeu sentir clicant aquí  A punt de solfa

Toni Subirana amb Francesc Sánchez Carcassés, director i conductor del programa.

Toni Subirana amb Francesc Sánchez Carcassés, director i conductor del programa “A punt de solfa”.

Baner-300-x-145-A-punt-de-Solfa-Toni-Subirana-CD-Canta-la-poesia-de-Nadal-Còpia-660x330

 

 

Toni Subirana amb Montse Rodríguez a el programa "El matí" de COPE Catalunya i Andorra.

Toni Subirana amb Montse Rodríguez al programa “El matí” de COPE Catalunya i Andorra.

Toni Subirana amb Rafel Corbí

Toni Subirana amb Rafel Corbí als estudis Ràdio Palafrugell.

El 15 de desembre el cantautor va ser el convidat a El matí, el magazine de COPE Catalunya i Andorra que presenten Pepe Collado y Montse Rodríguez. Una amena entrevista parlant de les cançons de Nadal del nou CD. Dos dies després, va visitar al seu amic de Ràdio Palafrugell, Rafel Corbí, amb qui va mantenir una entrevista que s’emetrà de nou el 31 de desembre i el 3 de gener. Escolta aquí l’entrevista a Ràdio Palafrugell La visita palafrugellenca va acabar amb un bon arròs al Centre Fraternal.

Un arròs al Centre Fraternal de Palafrugell

Un arròs al Centre Fraternal de Palafrugell

Toni Subirana amb les flors de Nadal, omnipresents a la promoció del seu CD de Nadal.

Toni Subirana llegint el diari al Centre Fraternal, amb les flors de Nadal, omnipresents a la promoció del seu nou CD.

Toni Subirana amb Àngel Rodríguez al programa "El mirall" realitzat als estudis del bisbat de Girona.

Toni Subirana amb Àngel Rodríguez al programa “El mirall” realitzat als estudis del bisbat de Girona.

I amb un altre bon amic, l’Àngel Rodríguez, que presenta el programa El mirall que emet la cadena COPE va enregistrar una entrevista on el cantautor profunditza en l’aspecte més espiritual d’aquettes caçons de Nadal. S’emetrà el pròxim dilluns 28 de desembre, a les 13.30 h. I per acabar la setmana Gerard Carrion va tornar a rebre a Toni Subirana als estudis de Ràdio Estel per presentar el seu disc de Nadal al programa Sons de la terra, centrat en el món de

Toni Subirana amb Gerard Carrión en una anterior visita al programa "Sons de la terra".

Toni Subirana amb Gerard Carrión en una anterior visita al programa “Sons de la terra”.

l’havanera, és per això que entre les cançons triades no hi podia mancar Pessebre vora el mar, la que, possiblement, és la primera havanera nadalenca i amb la qual el ccompositor contribueix a desestacionalitzar el gènere . Carrión presenta també els diumenges un programa dedicat a la sardana…precisament un aire d’aquesta nostrada dansa té la Rondall del bou que tampoc pot faltar en la selecció d’aquest programa que ara podeu escoltar clickant aquí Sons de la Terra. Toni Subirana (a partir del minut 40:28).

Toni Subirana amb Enric Ruiz a Ràdio Begur.

Toni Subirana amb Enric Ruiz a Ràdio Begur.

I no deixem del tot les havaneres perquè dimarts 22 Toni Subirana

Toni Subirana amb Pere Molina a Ràdio Begur.

Toni Subirana amb Pere Molina a Ràdio Begur.

va retrobar-se amb els amics de Ràdio Begur, Pere Molina, del grup Peix Fregit; i Enric Ruiz. Aquest últim condueix el magazine matinal “Bon dia família” on Toni Subiran va presentar durant una hora el contingut del seu disc de Nadal abans de l’arribada dels nens cantaires de l’escola de Begur. Tant de bo s’animin a incloure al repertori de l’any vinent

algunes d’aquestes noves nadales de Subirana.

Toni Subirana amb Joan Arenyes

Toni Subirana amb Joan Arenyes

Dimcres 23 jornada completa a Barcelona, al matí Toni Subirana va

Toni Subirana amb Goyo Prados

Toni Subirana amb Goyo Prados

enregistrar una bona entrevista amb Joan Arenyes pel seu programa, Catalunya Exprés que emetrà RNE (Ràdio 4) el dia de Sant Esteve, entre les 17. h. i les 20 h. Escolta-ho a Catalunya Exprés Magazine A la tarda Toni Subirana va ser el convidat de Carles García Pastor al seu programa Toni Subirana a La Tarda de COPE de Catalunya i Andorra Si no el vas podes escoltar ara ho pots fer aquí.

Toni Subirana amb Carles García Pastor al programa "La tarda" de COPE".

Toni Subirana amb Carles García Pastor al programa “La tarda” de COPE”.

El dia va acabar com havia començat, als estudis de RNE (Ràdio 4) aquest cop per entrar en directe al programa de Goyo Prados, “Anem de tarda”, on el cantautor va complaure l’equip del programa interpretant un tema en directe. La cançó escollida va ser “Nadal” (Lletra: Joan Salvat-Papasseit / Música: Toni Subirana). Pots escoltar ara l’entrevista i l’actuació clicant a Toni Subirana al programa “Anem de tarda”

Durant el 26 i 27 de desembre Ràdio Estel va fer una programació especial de Nadal on van anar sonant, a diverses hores del dia, totes les cançons del disc. Toni Subirana canta la poesia del Nadal.

El 27 y 28 van ser dies d’assaig preparant el concert de presentació del disc previst pel pròxim 3 de gener a l’Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de Girona. A l’estudi de l’Hospitalet de Llobregat d’Eduard Altaba es van reunir la major part dels músics participants a la gravació.

Un moment dels assajos a l'estudi del contrabaixista Eduard Alataba.

Un moment dels assajos a l’estudi del contrabaixista Eduard Alataba.

Dinar amb els músics durant una jornada d'assaig. Esquerra: Alfons Rojo, Eduard Altaba, Sara Rojo. Dreta: Toni Subirana, Àngel Pereira i Pep Pladellorens.

Dinar amb els músics durant una jornada d’assaig. Esquerra: Alfons Rojo, Eduard Altaba i Sara Rojo. Dreta: Toni Subirana, Àngel Pereira i Pep Pladellorens.

I el 29  de nou a la promoció del disc amb la visita al divertit programa “Espècies Protegides” de SER Catalunya, amb Òscar Moré, Víctor Fernández Clares i Marta Delcor on Toni Subirana va accedir a cantar en directe, acompanyant-se a la guitarra, el tema que tanca el disc, És Nadal, i que ara pots escoltar aquí. Toni Subirana a “Espècies protegides” (SER Catalunya). Una inoportuna compareixença del president Mariona Rajoy va obligar a enregistrar l’entrevista que es va emetre al dia següent. Y de la que també va constància en un vídeo amb l’actuació musical a Vídeo Toni Subirana canta “És Nadal” (Lletra. M. Ll. Muntané-Música: T. Subirana) al programa “Espècies protegides”.

Toni Subirana envoltat de l'equip del programa de SER Catalunya, "Espècies protegides".

Toni Subirana envoltat de l’equip del programa de SER Catalunya, “Espècies protegides”.

20151230_18243320151230_182433

Toni Subirana amb Eduard Cid al programa "La tarda" de La Xarxa.

Toni Subirana amb Eduard Cid al programa “La tarda” de La Xarxa.

El dia 30 de nou a Girona per promocionar el concert de presentació del 3 de gener. Al matí va visitar el magazine “Té de tot” de TV Girona, que ara pots repescar clicant a Entrevista a Toni Subirana al programa “Té de tot” de TV Girona; i a la Tarda als estudis de la Xarxa on l’Eduard Cid, desde Girona, i la Laura Alcalde, desde Barcelona, van entrevistar al cantautor amb motiu del disc i de la seva presentació en directe a la Casa de Cultura de Girona. Escolta-ho a Entrevista Toni Subirana al programa “La tarda” de la Xarxa.